واژه NCR از جمله National Cash Register گرفته شده است. پس کاغذ NCR یا کاغذ خودکپی نوعی کاغذ روکش دار بوده که اطلاعات درج شده بر روی صفحه رویی را انتقال می دهد. این کاغذ توسط شلشیر و بری گرین، شیمیدان معروف طراحی و به بازار عرضه گردید. همچنین داشتن نسخه دوم و کپی برداری از یک فاکتور در اکثر شرکت ها جزء جدایی ناپذیر و بخش حیاتی از عملیات محسوب می شود. البته چنین عملیاتی از طریق کامپیوتر بسیار آسان بوده و با این وجود نیاز به اسناد چاپ در اولویت قرار دارد. پس در چنین شرایطی استفاده از کاغذ خودکپی و اهمیت آن بیشتر به نمایش گذاشته می شود.
نحوه کارکرد کاغذ NCR
چندین سال پیش جهت ایجاد نسخه های تکراری همراه بازنویسی با روش های مختلفی انجام می شد که روش دستی، استفاده از چاپگرها برای چاپ مجدد و استفاده از کاربن را شامل می شد. ولی امروزه کاغذ NCR یا کاغذهای بدون کاربن چنین فرآیندی را متحول نمود.
هم اکنون طراحی و تولید فاکتورها یا ارائه رسید برگه دوم، بدون آشفتگی و آسانتر توسط یک چاپ فاکتور به صورت همزمان رخ می دهد. البته کاغذ خودکپی دارای تاریخ مصرف بوده و به محض اتمام تاریخ کارایی خود را از دست می دهد. زیرا لایه واکنشی زیر کاغذ خودکپی با گذشت بازه زمانی مشخص کهنه شده و خاصیت آن از بین می رود که قابل استفاده نمی باشد.
صفحات کاغذ NCR آغشته به کپسول های میکروسکوپی می باشند که نوشته های با فشار زیاد را بر روی کاغذ بالایی را به صفحات پایین انتقال می دهند. پس زمانی که فرد روی کاغذ می نویسد قلم بر روی کاغذ فشار آورده و باعث شکسته شدن میکروکپسول ها می شود. سپس به صورت رنگ خود را بر روی کاغذی پایینی نشان می دهد.
البته سایز کپسول ها خیلی کوچک بوده و چاپ مشابه نسخه نخست را بر روی سایر نسخه ها ایجاد می نمایند. این کاغذ برای بار نخست توسط شرکت معروف NCR تولید شد و ثبت آن به سال 1953 باز می گردد. ناگفته نماند با گذشت زمان و پیشرفت امکانات و تکنولوژی باعث توسعه کاغذ کاربن لس شده و در این عرضه پیشرفت های زیادی را تجربه کرده است.
همچنین در خصوص چاپ بادکنک تبلیغاتی بخوانید.
کاربرد کاغذ NCR
کاغذ NCR بیشتر برای امور اداری کاربرد دارد و در رنگ های مختلفی به بازار عرضه می شود. البته دلیل چنین موضوعی به قابلیت تشخیص و تفکیک نسخه نخست تا چندم هر فاکتور یا فرم اداری باز می گردد. همانگونه که قبلا اشاره شد در پروسه نوشتن با دستگاه تایپ یا خودکار روی کاغذ خودکپی، کپسول های موجود در بخش زیرین شکسته می شوند و در کاغذ زیرین همان نوشته را چاپ می کنند. این کاغذ دارای تاریخ مصرف بوده و به محض اتمام آن، حساسیت در کاغذ کاربن لس کمتر می شود که پروسه چاپ را کم رنگتر می نماید. کاغذ خودکپی در چاپخانه ها به صورت بند جهت چاپ فاکتور و موارد دیگر موجود می باشد. ناگفته نماند که به صورت برش خورده و آماده نیز در ادارات، شرکت ها و فروشگاه ها و مصارف خانگی نیز به کار برده می شود.
مزایای کاغذ NCR
امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی در بخش ارتباطات همچنان کاغذ NCR یا کاربن لس جایگاه ویژه ای دارد. زیرا کاربن های قدیمی باعث ایجاد کثیفی و پخش لکه های جوهر بر روی کاغذ شده و کپی یا رونوشتی از متن اصلی به مخاطب ارائه می دهند که هیچگونه کیفیتی ندارند.
این نوع کاغذ به دلیل مزیت های زیادی که داشته در ایالات متحده آمریکا و در دهه 90 میلادی تقریبا 16 هزار تن از به آن فروش رفت. همچنین امروزه فروش کاغذ کاربن لس از رشد چشمگیری برخوردار بوده است. از جمله مزایای کاغذ کاربن لس می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- این کاغذ علاوه بر تمیزی و کیفیت بالا هیچ گونه ضرری برای محیط زیست ندارد. کاغذ خودکپی از این قابلیت برخوردار بوده که بدون نیاز به وسیله یا ابزار خاصی هر نوع نوشته ای را روی کاغذ دیگر چاپ می کند.
- هنگام کار با کاغذ خودکپی دست فرد تمیز مانده و جوهر روی دست یا اطراف کاغذ پخش نمی شود.
- این نوع کاغذ هیچ گونه زباله ای نداشته و نوعی صرفه جویی در مصرف کاربن محسوب می شود.
- هیچ گونه ضرری برای محیط زیست نداشته و تعداد درخت کمتری برای تولید این نوع کاغذ قطع می شود.
در رابطه با بالن تبلیغاتی بیش تر بخوانید.
معایب کاغذ NCR
کاغذ کاربن لس علاوه بر مزایای نیز دارای معایبی بوده که به شرح زیر هستند.
این نوع کاغذ بسیار نازک بوده و دلیل آن گرماژ پایین است که خیلی سریع کاغذ را پاره می کند. البته نوع ایرانی آن ضخیم بوده و دیرتر پاره می شود. ولی از نظر کیفیت در مقایسه با نوع اندونزی بسیار پایین تر می باشد.
یکی دیگر از معایب کاغذ کاربن لس این است که نوشته روی لایه های زیرین کمرنگ تر می باشد. البته دلیل چنین موضوعی به فشار وارده کم به کاغذهای پایین باز می گردد که نوشته ها را کمرنگ تر و ناخواناتر می کند. البته این نوع کاغذها یک رو بوده و در صورتی قابل نوشتن می باشند که متنون مورد نظر روی کاغذ درج گردند. برای مثال اگر پشت کاغذ چیزی نوشته نشود در کاغذ بعدی چیزی تحت عنوان متن وجود نخواهد داشت. در نتیجه این نوع کاغذ زمانی کارایی خود را به نمایش می گذارد که نوشته فقط روی خود درج شود.
کپسول های مخصوص فقط روی برگه آخر از برگه ها موجود بوده و اگر برگه آخرین بر روی برگه نخستین قرار گیرد هیچ گونه نوشته ای بر روی برگه نخستین ایجاد نمی گردد.
هنگامی که فرد می خواهد نوشتن را آغاز نماید نیاز است بین بخشی از کاغذ که قصد نوشتن دارد و دیگر کاغذها یک تکه مقوا قرار دهد تا متن روی دیگر کاغذها نیفتد.
هزینه کاغذ NCR
این نوع کاغذ در سایزهای A4-B4 قابل تولید بوده و به بازار عرضه می گردد. همچنین با توجه به 2-3 برگی بودن آن و سایز مورد نظر، هزینه که برای خرید کاغذ خودکپی پرداخت می شود کاملا متفاوت می باشد. کاغذ کاربن لس از لحاظ رنگ بندی به صورت تک رنگ مشکی، قرمز، سرمه ای و یا 4 رنگ نیز در دسترس می باشد.
البته مراحل ساخت این نوع کاغذ بسته به مدل مصرفی متفاوت بوده و در دو دسته مخصوص تایپ کردن و مخصوص نوشتن به فروش می رسد. همچنین کاغذ خودکپی در دو نوع مومی و حلالی نیز تقسیم بندی شده و بر اساس رنگ های آنیلین یا ترکیب دوده با روغن یا موم چربی تهیه می شوند. در نتیجه همین موارد بر قیمت نهایی کاغذ کاربن لس تاثیر می گذارند.